test Zlatá kuchařka | Eva Filipová

Zlatá kuchařka

Zlatá kuchařka

Slast, ano i tak se dá nazvat pocit, který v nás dokáže vyvolat dobré jídlo. Znáte ty neskutečně dlouhé diskuse o tom, co nám chutnalo, co bylo dobré, co ještě lepší a co nezapomenutelné ? Taky se umíte hned po jídle bavit, co zítra budete vařit ? Citové zaujetí je dobrý předpoklad k tomu, abyste byli v kuchyni úspěšní, je cestou k jedinečnému výsledku. Neradi trávíme u plotny hodně času. Ta doba je už dávno pryč. Snažili jsme se své recepty co nejvíce zjednodušit a přípravu zkrátit na minimum.


Dáváme přednost dostupným, kvalitním surovinám, čerstvým bylinkám a chceme abyste nemuseli nic složitě shánět a hledat v obchodech. Pracujeme pouze ze surovinami, které jsou běžně dostupné v supermárketech. V dnešním hektickém světě se stává vaření relaxací vytížených lidí, zvláště mužů. Pánové mají velmi výbíravý a mlsný jazýček a dokonce i větší fantazii. A to je skvělá kombinace, jak docílit zázraku na talíři, a navíc neuvěřitelně bodovat v partnerském vztahu. K dobrému tónu patří alespoň trochu se orientovat ve víně. Co se k čemu hodí, co ne. Po pečlivé konzultaci se znalci jsme zařadili k vybraným pokrmům vína, která harmonicky doprovázejí chuť jednotlivých specialit. Korunou všeho snažení by měl být estetický dojem. I úplně jednoduché jídlo se dá na talíři servírovat tak, jako by bylo královským pokrmem. Snažili jsme se, aby recepty, které jsme připravili, byly pro vás inspirací. Budete-li mít tvůrčí náladu, klidně je vylepšujtepodle vaší fantazie.
Autoři Eva filipová a Martin Čížek



Filírovaná Kachní prsíčka na rozmarýnu s čekankou v parmské šunce

Suroviny/pro 4 osoby :
4 porce kachních prsíček - 1 porce 200 g
3 dcl olivového oleje
4 dcl omáčky demi-glace
150 g parmské šunky
2 ks čekanky, 100 g bylinkového másla, čerství rozmarýn, sůl, pepř
Suroviny na rýžové rosti :
200 g divoké rýže (směs divoké rýže s normální bílou rýží)
1 cuketa
1 malá mrkev
1 polévková lžíce škrobu
3 žloutky
sůl, pepř 


Postup :
Kachní prsa zbavíme na spodní straně jemných blanek. Na horní části, kde je kůže ostrým nožem nařízneme mřížku. Maso osolíme, opepříme, proložíme čerstvím rozmarýnem a zakápneme částí olivového oleje. Takto naložené maso může zůstat i 24 hodin v lednici. Není to však nezbytně nutné. Kachní prsa opečeme zprudka na rozpálené pánvi, nejprve horní části s kůží tak, aby se zbarvila do zlatova, potom z druhé strany. Připravené maso vložíme v pečící míse do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 12 až 15 minut na 170 stupňů. Mezitím uvařenou a vychlazenou rýži smícháme s nakrájenou povařenou zeleninou, ochutíme solí a pepřem, popřípadě vmícháme i čerstvé bylinky jako petrželku. Přidáme žloutky a na závěr vmícháme škrob. Máte-li lívancovou pánev ušetříte si práci s tvarováním rýžových placiček. Při dokončování opečených rosti z obou stran můžete přidat i bylinkové máslo, kterým zpestříte chuť. Čekanku osolíme, opepříme a spodní části od kořene ji obalíme ji obalíme parmskou šunkou. Při dopékání kachních prsíček (asi 5 až 6 minut před dokončením) ji přidáme do trouby.