POLÉVKY

Lahodná rajčatová polévka s hlívou ústřičnou

Rajčata dnes patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny vůbec. V současnosti existuje takové množství odrůd, že je téměř nemožné se v nich vyznat. Velmi chutné jsou z rajčat i polévky. Vyzkoušejte bílou smetanovou rajčatovou polévku. Je jemná a mimořádně lahodná.
Přísady: 200 g rajčat, 1 středně velká cibule, 1 středně velký brambor, 1 dl olivového oleje, 1/2 l kuřecího vývaru, 1/2 l sladké smetany (31%) 0,5 dl bílého vína, sůl, pepř, 150 g hlívy ústřičné, hladká mouka, strouhanka a vejce na trojobal, lanýžový olej
Očištěný nakrájený brambor orestujte na oleji společně s nakrájenou cibulí a rajčaty, které předem spařte a oloupejte. Vše lehce poduste, zalijte vývarem a přidejte bílé víno. Dochuťte solí a pepřem a nechejte vařit. Za několik minut stáhněte z ohně, rozmixujte,
přidejte smetanu a přeceďte přes jemné síto.
Báječně se hodí i hlíva ústřičná: položte do polévky půlku rajčete bez slupky, a tu naplňte hlívou osmaženou v klasickém trojobalu. A na úplný závěr přidejte několik kapek lanýžového oleje.
Foto: Vladimír Simer