test Instinkt v kuchyni Eva Filipová | Eva Filipová

Instinkt v kuchyni Eva Filipová

Instinkt v kuchyni Eva Filipová

Milí přátelé dobrého jídla,
mám ráda chutnou a kvalitní kuchyni. Měla jsem možnost navštívit stovky restaurací v mnoha zemích světa a zkusit hodně specialit. Vždy se snažím dopředu, než vyrazím na cesty, zjistit od přátel, kteří již v daném městě byli, které restaurace stojí za to navštívit (teď pominu vyhlášené restaurace známé z bedekrů a časopisů). Když nemám žádná doporučení, tak se ptám místních obyvatel, jaké podniky jsou jejich nejoblíbenějšími. Je to moje velká vášeň navštěvovat hospůdky, bistra a restaurace. 
RECENZE


A čím jsem starší, tím více si to dokážu užít. Snažím se ochutnat jídla typická pro konkrétní oblasti, avšak přiznám se, že někdy jsem se musela přemlouvat, abych pokrm pozřela. Ale každá zkušenost je dobrá a většinou stojí za to se překonat a ochutnat. Taky jsem se dostala do situací, kdy je společensky nevhodné odmítnout hostitelem nabízenou pochoutku, a to nezbývá nic jiného, než zavřít oči a polknout. Mám ráda mnoho kuchyní, favoritem je například francouzská, italská, thajská, ale s čistým svědomím mohu říct, že miluji českou kuchyni. Prostě jsem na ní vyrostla a zůstala mi pod kůží. Napořád.

Česká kuchyně je podle mého názoru chybně vnímána. Převládá názor, že je těžká a nezdravá. S tím nemohu souhlasit. Celý problém tkví v proporcích, způsobu přípravy a v neposlední řadě v odlehčení některých surovin. Další důležitou věcí je netrvat na starých tradičních receptech, ale modifikovat je a modernizovat. Všechno se posouvá kupředu, změnil se životní styl, rytmus doby, a úměrně k tomu se mění gastronomie. Česká kuchyně má dobré základy, na nichž je možné stavět, ale zároveň je nutné se nebát začlenit suroviny, o kterých jsme dříve jen slyšeli, a nebo je vůbec neznali. Jídlo, které sníte, je jediná investice na světě, kterou vám už nikdo nikdy nevezme. Proto je potřeba do sebe investovat co nejlépe. Jíst kvalitní a čerstvé potraviny. Protože tělo vám všechno vrátí. Pozitivně, když jste na investicích nešetřili, a negativně( a to v každém případě), když jste ho okrádali.Nezanedbávejte ani způsob servírování. Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Proč si tedy nedopřát pohled na umělecké dílo?

V této publikaci jsem pro vás vybrala moje oblíbené recepty. 

Vyzkoušejte je a uvidíte sami, zda se vám moderní pojetí některých jídel bude líbit stejně jako mně. Vítejte v knize,
Eva Filipová